Skolor och förskolor fick ekopris
Publicerad: 2017-11-17

Ungefär 50 förskolor och skolor deltog i årets upplaga av Lilla Ekomatsligan, en rankning av alla verksamheter med höga, ekologiska ambitioner. I går fick alla de som nominerats och uppnått minst 25 procent ekologisk råvara ta emot sina diplom under Nordic Organic Food Fair i Malmö.

– Vegetarisk mat, minskat svinn och säsongsanpassning är vardag för dessa verksamheter. Höga krav från politiker och ledning kombinerat med låg budget, gör inte saken enklare. Maten ska dessutom smaka bra, så att barnen äter med god aptit. En ekvation som kan vara omöjlig att få ihop, men som dessa superkockar löser galant, säger Mimi Dekker på Ekomatcentrum som bland annat ligger bakom tävlingarna Ekomatsligan och Lilla Ekomatsligan.

Byskolan och Nyponbackens förskola i Lund har dominerat Lilla Ekomatsligan sedan starten 2013. Med 98 procent ekologiska inköp vardera vann de i år igen. Endast en procentenhet efter kom Stora Hammars skola & förskola i Vellinge samt Ladugårdsmarkens skola och förskola i Lund.

Nyponbackens förskola vann även Svekomatpriset för sina 61 procent svekologiska inköp under 2016. Raketen gick till Kreatörens förskola i Uddevalla som ökat sina ekologiska inköp med hela 61 procent under 2016.

I genomsnitt är 33 procent av all mat som serveras i Sveriges kommuner ekologisk (baserat på inköpsvärde). Bäst är förskolorna där närmare 44 procent av maten som köps in är ekologisk. Näst bäst är skolorna där närmare 35 procent av maten är ekologisk.

Lilla Ekomatsligan vill främja de enskilda ekoinsatserna i skolor och förskolor och lyfta fram goda exempel som kan inspirera andra till att bli bra på ekologisk och klimatsmart mat genom att visa att ekvationen ekologisk mat och begränsad budget går att få ihop. Diplomet är ett kvitto på den enskilda skolans ekoinsats under året och kommunicerar till föräldrar och barn att skolan/förskolan jobbar med hållbar mat.

Utmärkelsen finns på tre nivåer: grönt, silver och guld. Grönt delas ut till de verksamheter som nått det nationella målet 25 procent ekologiskt i offentlig sektor. Silver ges till de som nått minst 50 procent ekologiska inköp och guld går till de som nått minst 75 procent ekologiska inköp.