Sjukhusmat-bild visar inte hela bilden
Publicerad: 2018-07-17

Ett Facebookinlägg föreställande två ytterst snålt tilltagna portioner som serverats en 83-årig man på Södertälje sjukhus har under de senaste veckorna fått viral spridning. Detta fick Metros Viralgranskaren att ifrågasätta om bilderna verkligen visade – hela bilden. Det gör den inte, menar flera auktoriteter på området. Men det är inte i första hand portionens storlek som lett till stundtals heta diskussioner.

“Detta är helt makalöst. till och med en 3-åring äter mer. Leverantörern är Sodexo Sverige. Är det meningen att man ska bli mätt på detta? Dela gärna”, skrev den upprörda kvinnan på Facebook den 8 juli. Och delat har folk gjort – i skrivande stund 32000 gånger.

På sistone har inlägget dock ifrågasatts av bland annat Metros Viralgranskaren som intervjuat Södertälje sjukhus chefsöverläkare Peter Johnson. Han menar att bilderna knappast visar en hel portion, samt att det rör sig om E-kost, alltså extra näringsberikad mat som innehåller mer kalorier. Detta för att många patienter har svårt att få i sig stora portioner.

–  Ett problem är att de gamla, sköra och sjuka personerna tappar aptiten när man lägger upp för stora portioner. Där är personalen jätteduktiga på att anpassa dels hur mycket de behöver men även hur mycket de klarar av att äta. Det finns patienter som får de här storlekarna på portioner av medicinska skäl, så det är inget konstigt med det, säger Peter Johnson till Viralgranskaren.

Susanne Fridlund, distriktschef på Sodexo som levererar mat till Södertälje sjukhus, säger i samma artikel att E-kosten generellt lämpar sig bättre för personer som inte har så stor matlust.

– Jag kan inte svara på vad det här är för portioner som man ser på bilden, för vi levererar mat både i kantiner, som sjukhuset själva portionerar, samt enportionsrätter. Exempelvis E-kost som består av tre rätter: förrätt, varmrätt och dessert, som man kan kombinera som man vill. Det är mindre portioner men som tillsammans innehåller lika mycket energi som en normalportion.

Patric Gill, kostchefen som varit med och utvecklat Södersjukhusets nya 20-rättersmeny tillsammans med stjärnkocken Markus Auyalay, är emellertid kritisk till förklaringen. I ett inlägg på Linkedin säger han följande: “För mig är det ett klart systemfel när man tror att man kan gömma sig bakom att det är patientanpassad kost (…) Självklart har man gjort fel i detta fall och serverat något som säkert var jättegott och bra på alla sätt, men man glömde viktiga delar i helheten kring måltiden och serverade något som inte ser bra ut i gästens ögon…”

Han får medhåll av kostekonomen och konsulten Peggy Dicksdotter Herrmansson, bland andra. Hon menar att “E-kostens lilla portion kan vara skillnaden mellan att äta eller inte, men återigen måste portionen anpassas till den specifika måltidsgästen. Dessutom förefaller det inte som de ‘anpassade’ tallrikarna ovan ens är anpassade – för då borde såsmängden varit rikligare! Sedan kan man fundera på det enahanda grönsaksutbudet…”

Beträffande storleken på portionen, påpekar chefsöverläkare Peter Johnson i Metro att det går att värma en portion till om man inte blir mätt efter den första.

Kvinnan som ligger bakom inlägget uppger till Metro att hennes farfar även fick förrätt och dessert i tillägg till det som publicerades i inlägget, men att det inte alls gick att få mer varmrätt.
– Det sjuksköterskan sa är att den mat de kan få är om en patient inte äter sin låda. Då kan de dela upp den maten.