Politiskt möte om corona och skolorna
Publicerad: 2020-03-12

Klockan 14 i eftermiddag träffar utbildningsminister Anna Ekström företrädare för skolhuvudmän och skolmyndigheter för att diskutera coronavirusets effekter på skolväsendet. Frågan många ställer sig: Behöver skolorna stängas?
Den danska regeringen har valt att stänga landets skolor i två veckor och enligt uppgift kommer även de norska skolorna att hålla stängt från och med måndag, men enligt svenska smittskyddsmyndigheter behöver svenska skolor inte vidta samma åtgärd.
Skolor ibland annat Malmö har hittills löst situationen genom att låta smittade elever stanna hemma.
Men redan nu har skolor ibland annat Uppsala, Stockholm, Nacka, Lidingö, Danderyd, Finspång och Tornedalen valt att hålla stängt. Tidigare under veckan fick fristående Manillaskolan i Stockholm, där prinsessan Estelle går, stora rubriker när den valt att hålla stängt i en vecka sedan coronasmitta upptäckts.
I Sverige är folksamlingar över 500 personer förbjudna, med anledning av läget. Det gör att flera stora mässor och möten har ställts in.
Med på mötet i eftermiddag är Skolverket, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Friskolornas Riksförbund och Idéburna skolors riksförbund.