Pandemin i fokus i årlig trendspaning
Publicerad: 2020-11-27

Distance dining på restaurangen och spektakulära dukningar i hemmet är exempel på måltidstrender som följer i pandemins spår. Corona är nämligen det allt överskuggande temat, när matbyrån Food & Friends levererar sin årliga trendspaning.
Distance dining är rubriken på det sätt som restauranger, caféer och barer fått anpassa sig för att få fortsätta servera mat och dryck. Förutom att flytta på stolar nämns exempel på kreativa lösningar som att blockera platser med skyltdockor eller att flytta nattklubbar till telefonkiosker.
Men årets viktigaste ord, enligt trendrapporten, är hemmet. Att folk tillbringar så mycket tid där, för bland annat med sig att man lägger större energi på att duka fint, och resultatet kan beskådas under hashtaggen #tablescaping.
Vad är det då som serveras? Jo, mat som gör oss trygga och påminner om sådant som våra mor- och farföräldrar serverade oss som barn. Råvarorna sa helst vara lokalt producerade och ekologiska, vilket hänger ihop med debatten om självförsörjningsgrad.
Ett annat tydligt fokus är matsäkerhet, och faktumet att förpackningsmaterialet har öka i popularitet. Som trendrapporten konkluderar: Den egna hälsan går nu helt enkelt före miljön.