Nytt vildsvinsnätverk ska öka konsumtionen i skolan
Publicerad: 2020-09-24

I höst startar ett antal riktade insatser för att vildsvinskött ska bli ett vanligare inslag på menyn i offentliga restauranger. Satsningen är i linje med Naturvårdsverkets ambition eftersom vildsvinsstammen, som nu omfattar 300 000 djur, växer för varje mild vinter och orsakar stora skador på odlingar och skörd.
Det hela inleds med att Landsbygdsnätverkets projekt MATtanken drar igång ett vildsvinsnätverk som riktar sig mot måltidschefer, upphandlare, måltidscontrollers, kockar och kökschefer. Nätverket vänder sig även till exempelvis jägare, vilthanteringsanläggningar och grossister.
– Att byta ut en del av det kött som i dag används till biffar och köttfärssås till vildsvinsfärs är ett smart sätt at bidra till en ökad konsumtion och mer hållbara måltider, säger Veronica Andrén, samordnare för MATtanken.
Syftet med nätverket är att öka kunskapen och hitta nya lösningar för att få mer vildsvinskött att nå matgästerna. Genom erfarenhetsutbyte och goda exempel vill man uppmuntra kommuner och regioner att köpa och nyttja vildsvinskött, samt motivera jägare, vilthanteringsanläggningar och grossister att göra ansträngningar för att tillgängliggöra köttet till offentliga kök.
Den första nätverksträffen är digital, den 29 september kl. 13.30-15.00. Alla som gått med i nätverket via MATtankens hemsidas anmälningsformulär får inbjudan.