FHM: Olagligt med lokala besöksförbud
Publicerad: 2020-10-02

Lokala besöksförbud på seniorboenden är enligt Folkhälsomyndigheten olagliga. I går avskaffade regeringen besöksförbudet på vård- och omsorgsboendena, men flera kommuner har valt att förlänga det, bland annat Jokkmokk, Askersund, Bollebygd, Västervik, Ludvika och Leksand.
Enligt Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad är det olagligt.
– Myndighet, kommun eller smittskyddsläkare kan inte förbjuda besök. Det måste komma från regeringen, sa hon på gårdagens presskonferens.
Bitte Bråstad menar att agerandet att lokalt förlänga besöksförbud är olyckligt och en inskränkning av individens grundlagsskyddade rättigheter.
– Regeringen har bestämt att det här ska tas bort och då tycker jag att det är märkligt att kommuner går in och gör tvärtom, säger hon och fortsätter:
– Kommuner får inte förbjuda personer att ta emot besök eller lämna sina hem, de äldre har rättigheter som alla andra.
Uppfattningen delas av Socialstyrelsen:
– Det är myndiga personer som bor i sitt eget boende och det finns ingen laglig grund för att hindra dem från att ta emot besökare, man får agera precis som för alla andra personer i riskgrupp i samhället att man får uppmana och underlätta på olika sätt så att man följer rekommendationerna, sa Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen under presskonferensen.
Kommuner som fortsätter att förbjuda besök på äldreboenden riskerar att klandras av Justitieombudsmannen. Dock står det kommunerna fritt att avråda från att besöka enskilda boenden under kortare perioder om smittspridningen är hög i området.
– Men det ska man bara göra i situationer när det är absolut nödvändigt, sa Bitte Bråstad.