Nytt kostdatasystem vill utmana normen
Publicerad: 2021-01-04

“Finns det verkligen bara ett kostdatasystem?” Frågan har regelbundet dykt upp sedan samtliga konkurrenter gick ihop till en enda. Men från och med i augusti kommer Burlövs kommun att bryta “monopolet”, enligt ett pressmeddelande.
– Vi ser mycket fram emot att få en ny partner inom mathantering. Vi har en längre tid letat efter ett modernt kostdatasystem men det har inte funnits konkurrens på marknaden förrän nu”, säger Burlövs måltidschef Ola Moberg.
Kostdatasystemet i fråga är Aromi från CGI, som är marknadsledande i Finland. I augusti gör man alltså entré även i Sverige, då systemet kommer att användas i samband med planering och hantering av Burlövs kommuns cirka 3000 offentliga måltider inom förskolor, skolor, äldreboenden och särskilda boenden.

FAKTA:
Aromi är ett moduluppbyggt kostdatasystem för storkök som omfattar menyplanering, tillagning, leverans, servering, fakturering och uppföljning. Tillverkarna uppger att programmet tar hänsyn till allergier och specialkost, räknar på matsvinn, föreslår råvaror efter säsong samt beräkna koldioxidavtryck för mathanteringen genom ett samarbete med forskningsinstitutet RISE.