Livsmedelsverket varnar för höga doser D-vitamin
Publicerad: 2020-12-21

Enligt branschorganisationen Svensk egenvård har försäljningen av D-vitamin nått rekordnivåer, skriver SVT Nyheter. Anledningen tros vara senaste tidens påståenden om en koppling mellan D-vitaminbrist och ett svårt insjuknande i covid-19.
Personer över 75 år och de som inte får tillräckligt med solljus på huden på grund av heltäckande kläder är exempel på grupper som behöver ta tillskott med D-vitamin. Barn under 2 år är också en sådan grupp, enligt Livsmedelsverket.
– Även om det inte klarlagt att D-vitamin har någon specifik effekt på Covid-19 finns det all anledning att följa rekommendationerna om D-vitamin. Det innebär tillskott på 10-20 mikrogram per dag för vissa utpekade grupper. Däremot finns det risker med att äta väldigt stora doser, säger Åsa Brugård Konde, rådgivare på Livsmedelsverket.
Samtidigt varnar myndigheten för försäljningen av preparat med farligt höga doser av D-vitamin, som bland annat kan leda till njursvikt.
– Man ska vara medveten om riskerna med att ta så här höga doser. Det finns inte heller några extra hälsofördelar med att göra det, säger Bettina Julin på Livsmedelsverket till SVT.