Nystart för Skolmatens Vänner
Publicerad: 2016-04-12

Besvikelsen var stor när LRF för något år sedan släckte ner Skolmatens Vänner, efter nästan två decennier. Men i förra veckan kom ett glädjande besked: Annika Unt Widell som tidigare ledde verksamheten är på gång med en nylansering i egen regi.

Hej Annika! I vilken form tänker du driva verksamheten vidare?
Den är under uppstart och långt ifrån allt är klart än, men vi fortsätter att kartlägga skolmåltidernas förutsättningar och lyfter skolmatsfrågor i debatten. Jag hoppas skapa flera roliga och bra plattformar för alla dem som vill vara med och utveckla skolmaten. Dessutom vill jag utbyta erfarenheter med andra länder! Jag har under åren varit i flera länder som visat stort intresse för oss.

Du har ju redan sju års erfarenhet som ledare för Skolmatens Vänner. Vad uppnådde ni under denna period?
Vi lobbade för bättre mat, resurser och tydligare stöd för skolmåltiderna. Jag fick möjligheten att utveckla ett brett kontaktnät bland journalister, beslutsfattare och skolkockar. Vi inbjöd till möten mellan bönder och kockar och skrev Sveriges första bok om skolkockar och skolmat. LRF bestämde för drygt ett år sedan att inte fortsätta finansiera Skolmatens Vänner men ser gärna att verksamheten drivs vidare och har gett mig förtroendet. Något som jag såklart hoppas kunna förvalta väl!

Det har ju hänt en del på skolmatsfronten sedan starten för tjugo år sedan. Varför behövs organisationen i dag?
Skolmatens Vänner behövs eftersom vi ännu inte nått målet med riktiga, bra måltider till alla elever. Det finns saker kvar att jobba med. Men framför allt behöver alla superduktiga kockar och måltidschefer höras och synas ännu mer! Bra PR för skolmåltiderna är en färskvara, så vi ska fortsätta kommunicera goda exempel och smarta lösningar. Och av de många kommentarer jag fått, verkar jag inte vara ensam om att tycka att Skolmatens Vänner behövs. Hoppas att alla som håller med mig hör av sig och berättar vad just de vill se oss göra, till exempel genom Skolmatens Vänners egen Facebooksida.