Nu ska haven storstädas!
Publicerad: 2018-10-10

Ocean Cleanup är namnet på ett flytande bomsystem som möjliggör världens hittills största städning av haven – och i lördags sjösattes det i San Fransisco Bay. Nu väntar flera veckors testning, innan storstädningen drar igång på riktigt, skriver Forbes.

Bomsystemet designades av den ideella organisationen Ocean Cleanup som grundades 2013 av den 18-årige holländske uppfinnaren Boyan Slat. Man beräknar att systemet inom de första fem åren kommer att kunna städa upp hälften av det flytande plast- och sopberget mellan Californien och Hawaii i Stilla havet. Det 1,6 miljoner kvadratmeter stora sopområdet är så stort att det syns från rymden och består av 1,5 triljoner delar

Boyan Slat, grundare och uppfinnare bakom The Ocean Cleanup.

Boyan Slat, grundare och uppfinnare bakom The Ocean Cleanup.

Tekniken går i korthet på att bommarna bildar ett väldigt, flytande ”U” med ett nät undertill där skräpet samlas upp. När nätet  är fullt, samlas skräpet upp av ett fartyg som för det till land för sortering och återvinning. Förhoppningen är också att fiskar kan simma under nätet utan att fastna i det eftersom det bara är cirka 3 meter djupt.

Ungefär 20 miljoner dollar kostar det flytande bomsystemet. Initiativet finansieras av en rad jättar inom tech-industrin, bland annat Paypals grundare. Huruvida det kommer att fungera vet man ännu inte, men The Ocean Cleanup är i alla fall det närmaste man har kommit en lösning på att städa upp de flytande sopbergen i haven.