Norge får varm skolmat tack vare Arvika
Publicerad: 2018-01-30

Nu har den första, norska kommunen börjat servera varm skolmat till alla elever – tack vare en inflyttad svensk. För nio år sedan flyttade Anders Karlsson från Arvika till norska Vega kommun där han jobbar som teknisk chef. På en av kommunens skolor kom frågan om skolmaten upp under ett föräldraråd.

– På skolan har vi en matsal men bara för uthyrning till föreningar, så förutsättningarna att servera mat fanns redan på plats – så varför inte testa, säger Anders Karlsson i ett pressmeddelande.

 Anders fick i uppdrag att göra en förstudie. Under denna tog han med sig några representanter från Vega kommun och åkte “hem” till Arvika för att hämta inspiration från kommunens kostenhet. Bland annat pratade man mycket logistik, varmhållning och transporter. Dessutom besöktes två olika skolkök.

Som de flesta kanske känner till serverar generellt inte norska kommuner skolmat på samma sätt som vi gör här i Sverige. De norska skolbarnen får helt enkelt ta med sig sin egen mat.

– Det var skillnad på vad eleverna hade med sig för mat till skolan. Att införa skolmat till alla elever gör att man vet att alla får i sig bra mat. Projektet har mottagits väl och vi har fått mycket uppmärksamhet och frågor från andra kommuner avslutar Anders.

Under 2016 och 2017 gjordes investeringar i kök, skola och logistik i lilla Vega kommun, som är en ö-kommun bestående av 6500 öar på samma breddgrad som Luleå. Sedan i augusti 2017 levereras nu 140 portioner varm skollunch varje dag till kommunens skolor.