Nationellt upprop mot dålig seniormat efter utskälld låda i Sundsvall
Publicerad: 2016-01-05

Under helgen spreds bilden på den torftiga matlådan i Sundsvall som en löpeld över nätet. Den föreställde Per Larssons 92-åriga mors portion ”korvgryta” – två potatisar och några korvbitar levererade av hemtjänsten. Nu har den delats närmare 10000 gånger och ilskan pyr runt om i landet. Många menar att de har bevittnat ungefär samma sak, bland annat har hemtjänstpersonal gjort anonyma inlägg och tackat för att Per Larsson tar upp det angelägna ämnet.
I dag intervjuas Sundsvalls kommuns måltidschef Anna-Sofia Kulluvaara i Expressen. Hon menar att ”den mänskliga faktorn” låg bakom vad som beskrivs som ett misstag. Hon har också bett om ursäkt till Per Larsson och lovar att man kommer att arbeta för att undvika att något liknande upprepas.
Hon har dock avböjt att kommentera matlådan i Magasin Måltid och hänvisar istället till ett pressmeddelande på kommunens hemsida.
Per Larsson välkomnar enligt Expressen mötet med kommunen. Samtidigt betonar han att detta inte är någon engångsföreteelse och att matlådorna som mamman får generellt inte är ”trevliga”. Han påpekar också att problemet med dålig mat till äldre är utbrett och förekommer i hela landet, enligt reaktionerna på hans Facebook-sida.
Stjärnkrögaren Leif Mannerström, som kommer att dela ut pris till ett framstående seniorkök under White Guide Junior-galan 2016, säger till Expressen att måltidschefen i Sundsvall borde ha brytt sig om maten mycket tidigare.
– Hälsa henne från mig att hon borde stå i köket varje dag och se till att maten blir god. Det är det hon har betalt för.
White Guide Senior vill rikta ljuset mot den fantastiska seniormat som lagas runt om i Sverige. Men bilden av matlådan från Sundsvall väcker frågor om matens likvärdighet när man jämför kommuner och enskilda gäster.