Nannaskolan vann SkolmatsGastro
Publicerad: 2018-03-23

Lag Nanna från Nannaskolan i Uppsala, med kökschefen Pitpiengpen “Patti” Uddén i spetsen, utsågs i går kväll till segrare i SkolmatsGastro 2018.

Juryns motivering till vinsten i den sjätte upplagan av tävlingen: ”Det vinnande skolkockslaget har visat upp ett genuint matlagningskunnande tillsammans med ett stort engagemang för en mycket väl fungerande skolmåltid”.

Nannaskolan har under det gångna året gjort en imponerande resa mot skolmatstoppen. Vid White Guide Junior-galan 2017 vann de titeln Årets Skolrestaurang och placerade sig högt i kategorierna Årets Gastronomiska Rektor och Årets Skolkock. Sedan i går kväll kan de alltså lägga ytterligare en titel till meritlistan. Laget i SkolmatsGastro utgjordes förutom Patti Uddén av Sofia Treekrem-Runge och Jahangir Alam.

– Jag är jätteglad och stolt! Det har varit en tuff utmaning, men det är det varje dag i köket. Vi kämpar fem dagar i veckan och det känns fantastiskt roligt att vi skolkockar och skolmaten lyfts fram på det här sättet, säger Patti Uddén i ett pressmeddelande.

Vinnarmenyn bestod av av örtmarinerad kyckling med matkornsrisotto, bönbiffar med örtpasta och en frisk lins- och äppelsoppa. Dessutom skulle skollagen motivera hur de arbetar med hållbarhet, som en del av tävlingen. Nannaskolan jobbar bland annat med att ta tillvara på rester, säsongsanpassa måltiderna, minska matsvinnet samt servera mer grönsaker och närproducerad mat, för en mer hållbar skolservering.

De två lag som placerade sig i toppen var Lag Målet är måltiden från Dingleskolan och Lag Navet i hjulet från Navets skola. Ytterligare två lag hamnade på en delad fjärdeplats: Glada kockarna från Örmoskolan och Gladans Kockar från Smedstorps skola.

Prisutdelningen gick av stapeln på Clarion Hotel Post i Göteborg. SkolmatsGastro arrangeras av Lantmännen.