Miljöpris till Kallonas
Publicerad: 2019-12-13

Daniél Kallonas, kökschef på Skapaskolan som blev Årets Klimatkök 2019 i White Guide Junior, fick i måndags ta emot 2019 års miljöpris i Huddinge för sitt arbete med hälsosam och klimatsmart skolmat. Prissumman är på 10.000 kronor.
– Daniél får priset för att han med stort mod och mycket kunskap på kort tid har byggt upp ett skolkök som erbjuder hälsosam och klimatsmart mat. Hans kök är ett föredöme som vi ser kan vara till stor inspiration för andra, säger Christian Ottosson, ordförande för klimat- och stadsmiljönämnden i Huddinge kommun.
Skapaskolan är en fristående skola i Huddinge med ett eget kök där det lagas mycket grönsaker och vegetarisk mat till eleverna. Endast en dag i veckan serveras fisk eller kött. Alla andra dagar bjuds det på vegetariskt och det finns alltid en helt ekologisk salladsbuffé.
– Det känns otroligt hedrande, jag jobbar för att laga så miljövänlig och klimatsmart mat som möjligt. Det är en utmaning att göra det i skolans värld, men framgångsfaktorn är att vi serverar många olika vegetariska rätter. Då hittar alltid eleverna något de tycker om. Dessutom tillagas allt på plats och därför finns också utrymme för att förnya maten hela tiden, säger Daniél Kallonas.