Jättestenskolan fick grönt pris
Publicerad: 2019-12-12

Skolor över hela landet har under hösten tävlat om att skapa Sveriges bästa vegetariska servering.
Jättestenskolan i Grums har Sveriges bästa, vegetariska servering enligt en tävling som ägt rum under hösten. Skolan knep därmed förstapriset: En konsert med Hasse “Kvinnaböske” Andersson.
Bakom tävlingen Let’s Go Greener ligger Findus. För att tävla har skolor skickat in bilder och motivering till varför deras vegetariska servering ska vinna. Juryns motivering till Jättestenskolans vinst var bland annat att skolan lyckades kombinera mat och kunskap för att enkelt lära barnen vilken positiv skillnad deras matval kan göra.
Genom att exempelvis byta ut kycklingen i nuggets och köttet i köttbullar till vegetariska alternativ har Jättestenskolan lyckats skapa uppskattade måltider. För att öka elevernas engagemang och intresse för vegetarisk mat har skolan även ett matråd där en elev från varje klass ingår, där man tar fram förslag på vegetariska rätter som eleverna själva får tillaga tillsammans med skolans hemkunskapslärare. Rätterna provsmakas sedan av kostchef, kökspersonal, rektor, hemkunskapslärare och matråd. De bästa rätterna hamnar på skolans meny.
– Detta är ett kvitto på att vi arbetar hårt för att få in mer grönt och vegetariskt på skolans meny, både för hälsans och klimatets skull, säger Eva Hamnebo, kostchef på Grums kommun.