Matlådan från Sundsvall delar Facebook i två läger
Publicerad: 2016-01-08

I tisdags skrev vi om en utskälld matlåda med korvslantar och kokt potatis som fick stor spridning på nätet samt i riksmedia. Bland annat riktade Leif Mannerström hård kritik mot Sundsvalls kommun som låg bakom det aktuella exemplet, i Expressen.
Sedan dess har det bildats en motreaktion under ledning av Malin Nilsson, tidigare kock med erfarenhet från flera kommuner. På sin privata Facebooksida la hon för några dagar sedan upp en bild av en julkaka från Skurups kommun, och uppmanade kollegor att följa hennes exempel med följande ord:
”Se nu till att lägga upp bilder och tagga kockkompisar och andra som pysslar med mat till de äldre. Ni är gör ett fantastiskt jobb, låt inte folk kasta smuts på en hel yrkeskategori för att en matlåda i Sundsvall är bedrövlig!”
Inlägget har delats närmare 1500 gånger och gillats av över 5000 personer. Malin Nilssons Facebooksida är numera fylld av bilder på vällagad seniormat – bland annat den från Sundsvall som illustrerar denna artikel.
Men under samma bilder går debatten het. En del konstaterar att maten ser väldigt olika ut beroende på var i landet man bor, samt att det inom en och samma kommun kan skilja stort mellan hemtjänstens matlådor och seniorboendenas restauranger. Många går så långt som att påstå att de som lagt upp bilderna medvetet vill förvanska verkligheten.
Sundsvalls kommuns måltidschef Anna-Sofia Kulluvaara har valt att inte kommentera det inträffade till Magasin Måltid utan hänvisar till kommunens hemsida. Här kan man bland annat läsa följande:
”Sundsvalls Mat & Måltider vill ständigt höja kvaliteten på våra måltider. Hos oss lagar vi i princip all mat från grunden, som till exempel egna köttfärsbiffar, grytor och gratänger. Våra måltider är näringsberäknade och cirka 25 procent av råvarorna är ekologiska.”
Att den numera ökända matlådan ändå kunde levereras ges följande förklaring:
”Köket har helt korrekt följt specialbeställningen för den här kunden, men man har missat att packa grönsaker i matlådan. Det var ett misstag.” (…) ”Vi ser nu över våra rutiner för att kunna leverera matlådor av hög och jämn kvalitet både utseende- och näringsmässigt oavsett om det är ’normalkost’ eller en specialanpassad måltid.”

DIALOG: Är kritiken som riktats mot seniorköken befogad? Diskutera frågan på Magasin Måltids Facebooksida eller maila till eva@magasinmaltid.se