Matkasse för äldre lanseras i två kommuner
Publicerad: 2017-04-10

I Lidköping och i Haningen pågår två parallella testprojekt som går ut på att leverera matkassar hem till äldre så att de får möjlighet att tillaga sin egen mat hemma.

Paula Evertsson är administrativ chef för vård- och omsorgen i Lidköpings kommun och projektledare för “Matkasse i hemtjänsten”. Projektet delfinansieras av Vinnova, som delar ut pengar till innovationer inom den offentliga sektorn.

I dagsläget är det tre matlådorna som ligger i kassen. De kan innehålla exempelvis en rätt med lax, en annan med kyckling och en med köttfärssås. Maträtterna är delvis tillagade så att man räknar att det ska gå snabbt att laga.

Under höstens testomgång var utfallet från de 20 pensionärer som fått testa kassen i Lidköping att det var enkelt, välsmakande och att portionerna var lagom stora.

I Lidköping har testet gått ut på att de gamla har fått tillaga maten själva medan man under testprojektet i Haningen fått stöd av hemtjänstpersonal.

“De flesta pensionärer som provat matkassen har sagt att de är beredda att betala 40–60 kronor per maträtt. I Lidköping kostar en portion hemlevererad färdigmat, som värms i mikro, 52 kronor. Vi tror att matkassen hamnar på ungefär samma pris och att många skulle föredra en mix av matlådor, både helt färdiga och halvfärdiga.”, säger Paula Evertsson till  Skaraborgs läns tidning.