Måltidsoptimering och Foodit vinner hållbarhetspris
Publicerad: 2016-05-24

Var femte måltid som lagas i svenska offentliga kök, hamnar i soptunnan. Camilla Byrinder ville göra något åt problemet och tog fram IT-verktyget Måltidsoptimering, där elevernas frånvarorapporter kopplas ihop med köken på ett enkelt sätt. Nu har verktyget vunnit pris i Petter A Stordalen och Nordic Choice Hotels tävling Local EAT Award.

Tävlingen genomförs för tredje året, denna gång tillsammans med organisationen Företagarna som har ett stort nätverk bland innovatörer. Målet är att leta upp och sprida tjänster, idéer och produkter som kan leda till sundare och mer hållbara lösningar inom mat och matproduktion.

Måltidsoptimering utmärkte sig tydligt i regionfinalen – på ett enkelt sätt kopplas skolornas frånvarosystem ihop med skolköken. Frånvaron registreras av föräldrar eller lärare på varje skola. På så vis vet köken hur mycket mat och specialkost som behöver tillagas och matsvinnet kan minimeras, och därmed också påfrestningarna på miljön.

– Det här är en mycket värdig vinnare som inte bara syns i skolornas plånbok utan också i avtrycken i vår miljö, säger Petter Stordalen ägare av Nordic Choice Hotels och jurymedlem i ett pressmeddelande.

Runt om i Sverige och Norge har under våren totalt 10 regionala vinnare utsetts. Den 13-14 juni kommer en av dessa att vinna förstapriset: 100 000 kronor och ett mentormöte med Petter A Stordalen.

Bland de andra regionala vinnarna märks bland annat kostdatasystemet Foodit. Det Göteborgsbaserade företaget imponerade på juryn med sitt målmedvetna arbete att utveckla system för att planera matsedlar och menyer för restauranger och storkök, samt bidra till att den mat som tillagas är så hållbar och nyttig som möjligt.

(Foto från Livsmedelsverkets Hej Skolmat!)