Kyckling är mest populärt hos svensken
Publicerad: 2017-06-09

Kyckling på fredag – och biff på lördag. Svenskarna struntar i bakterielarm och vegotrender när helgen kommer, enligt Food and Friends senaste rapport. Trots larm om campylobakter-smitta hos kyckling och Livsmedelsverkets rekommendationer om minskad köttkonsumtion fortsätter kyckling och biff att toppa listorna över de populäraste maträtterna till vardags respektive helg, enligt byrån Food and Friends ”Matrapporten 2017”.

– Köttkonsumtionen i stort går upp, och fågel står för den största uppgången. Kött, och då av bättre kvalitet, är något man unnar sig till helgen, säger Pontus Dahlström, byråchef och projektledare på Food and Friends till Sydsvenskan.

Stick i stäv med resultatet går folks vilja. Andelen som vill minska sin köttkonsumtion har ökat till 31 procent i år jämfört med 26 procent i fjol. Vegetarisk mat klättrar också från åttionde till sjätte plats på listan över den populäraste vardagsmaten.
– Intresset för det vegetariska ökar, från att ha varit väldigt marginaliserat, och förändringen har gått fort under de senaste tre åren, säger Pontus Dahlström.
Intresset för mat och dryck generellt är högt bland svenskar. Närmare 80 procent är mycket eller ganska intresserade av det som ska läggas på tallriken, enligt Food and Friends. Nära 30 procent anger att de har ett intresse för att handla råvaror av hög kvalitet och laga mat från grunden, en ökning från drygt 15 procent året innan. Lokalt producerad eller närodlad mat är mycket viktigt för 18 procent av svenskarna, en liten minskning jämfört med fjol, säger Pontus Dahlström till Sydsvenskan.

Svenskarnas topplista vardagsrätter

Förra årets placering inom parentes.

1. Kyckling med tillbehör (1)
2. Spagetti med köttfärssås (2)
3. Fisk (3)
4. Pastarätter (–)
5. Köttbullar med tillbehör (4)
6. Vegetariskt (8)
7. Biff med tillbehör (7)
9. Korv med tillbehör (10)
10. Lax (6)

Källa: Food and Friends matrapport 2017

Svenskarnas topplista helgrätter

Förra årets placering inom parentes.

1. Biff med tillbehör (2)
2. Kyckling (1)
3. Tacos (3)
4. Pizza (4)
5. Fläskfilé med tillbehör (5)
6. Fisk med tillbehör (7)
7. Lax (6)
8. Vegetariskt (9)
9. Spagetti med köttfärssås (10)
10. Hamburgare (8)

Källa: Food and Friends matrapport 2017