“Ingen ska kunna missa att det är den Offentliga Måltidens Dag”
Publicerad: 2020-10-15

I dag, den 15 oktober, infaller den Offentliga Måltidens Dag. Över hela Sverige ordnar kommunerna egna aktiviteter, allt för att förgylla vardagen för matgästerna – och inspirera andra.

Eva Sundberg på MatTanken som ligger bakom initiativet, kan vi få några exempel på vad som kommer att hända i dag?
– Det är kommunerna och regionerna själva som har anmält sina aktiviteter. I Munkedal har de producerat varje ingrediens i maten själva, eller också är den närproducerad. På den internationella friskolan ISLK i Lund har barnen samlat inspirerande recept från olika matkulturer i en bok och det serveras smakportioner under dagen. I Eskilstuna bakas det sju sorters kakor inom äldreomsorgen, sedan bjuds det på kafferep på samtliga äldreoenden. Arvika har låtit eleverna själva få välja vad som skulle serveras med hjälp av Mentomenter, för att få till ett samarbete med matgästerna. Det är också många som bjudit in politiker som får vara med och praoa i köken.

Var läser man mer om aktiviteterna?
– På Mattankens webplats finns sidor där vi lagt ut vad kommunerna gjort, och informationen kommer att ligga kvar så att man kan inspirera varann.

Vad är målet med dagen?
– Vi vill förgylla vardagen för gamla och unga under hela året, men den riktiga boomen den 15 oktober ska göra att ingen ska kunna missa att det är den Offentliga Måltidens dag! Vi hoppas att den får mycket uppmärksamhet i medierna, både lokalt och regionalt.