“Då kan det inte bli annat än bra!”
Publicerad: 2024-02-20

Kajsa Siggesson briljerade bakom spisen när White Guide Junior 2023 (numera Sveriges Offentliga Måltider) avgjordes. Juryn bestående av Frida Nilsson, Fredrik Eriksson och Eva Kvanta var imponerade av hennes djup i smakerna som kom fram på den korta matlagningstiden och hennes coola lugn i köket. Till vardags jobbar hon på Tullängsgymnasiet i Örebro som kan titulera sig som Årets Hållbara Offentliga Restaurang 2023.

Vilka är de tre viktigaste frågorna inom offentlig gastronomi, enligt dig?

Matglädjen
Jag vill visa och bjuda in till den glädje jag känner över råvarorna och maten vi serverar. Jag vill se och möta matgästen och om jag kan, möta gästens förväntningar, på så vis skapar vi matglädje i Sveriges alla åldrar.

Råvaror
Jag tycker att det är en yrkesstolthet att använda bra kvalitet på färska svenska råvaror och att få stötta våra lokala producenter.

Näring
För framtiden är det viktigt att vi i offentlig verksamhet hjälper och lär våra matgäster att äta rätt. Med lite fantasi och omvärldsbevakning hittar vi nya spännande maträtter som passar våra gäster att äta sig friska och hålla en frisk planet.

Varför tycker du det är viktigt med nätverkande och att träffa andra i samma bransch?

– Jag tycker att det är viktigt med ett bra nätverk dels för att inspirera varandra till att nå våra mål i alla former av utveckling och den nya matkulturen här i Sverige.  Hur är vi hållbara för vårt land i framtiden och framförallt hur ger vi varandra stöttning?

Vilken rätt är dina gästers favorit?

– Langos, vego-nuggets, Sticky blomkål ligger nog i toppen just nu.

Vad är ditt bästa mathack?

– Mitt bästa mathack måste nog vara för oss som jobbar i storkök, att lära känna alla dessa bönor och grönsaker, hitta texturer där dom tillför bäst, smaker där dom lyfter varandra i maträtter, konsistenser i grytor eller biffar A-O, bindningsförmåga, utseende av din tillagade mat. Då kan det inte bli annat än bra tänker jag!

Foto: Ann-Louise Larsson