Hon blev årets kock
Publicerad: 2022-09-16

För andra gången i tävlingens fyrtioåriga historia är Årets Kock en kvinna. Finalen i Årets Kock 2022 avgjordes i går på Annexet i Stockholm. Det blev 43-åriga Jessie Sommarström från Vaxholm som vann och nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning. Till vardags jobbar hon som kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm. På andra plats kom Oskar Persson och på tredje plats Ola Wallin.
Under finalen tävlade de åtta finalisterna först i två olika moment. Finaldagens första uppgift var att servera tre kanapéer varav en skulle vara baserad på bröd, stärkelse eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. Dagens andra tävlingsuppgift var att laga en varm huvudrätt med lammsadel som huvudråvara.

– Finalen i år höll en otroligt hög nivå! Tävlingsbidragen har tydligt visat hur mycket glädje och kreativitet som lagts ner på dom och alla finalister har gjort ett jättebra jobb. Trots den hårda konkurrensen har vi fått fram en väldigt värdig vinnare av Årets Kock 2022, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2022.