Här blir skollunchen obligatorisk
Publicerad: 2018-08-22

Från och med i höst inför Sollefteå kommun obligatorisk närvaro vid skollunchen för alla högstadielever vid de kommunala skolorna. Detta för att råda bot på problemet att en hög andel av barnen hoppar över lunchen, eller ersätter den med godis eller snabbmat.

– Det har varit ett väldigt spring av högstadieelever under lunchen på ett par affärer som ligger nära skolan, säger Åsa Sjödén (S), kommunalråd i Sollefteå till SvD.

Enligt SvD uppger elever i undersökningar ofta att de väljer bort skolmaten för att de inte tycker att den smakar gott, men Livsmdelsverkets nutritionist Anna-Karin Quetel säger till tidningen att det ofta är omgivande faktorer som påverkar hur eleverna upplever maten.

– Vi kan se att det finns många skolkök och kockar som anstränger sig till det yttersta, men att man i samma skola har en schemaläggning som gör att man kanske har sju minuter på sig att äta maten. Om det är stressig måltidsmiljö, hög ljudnivå eller att det känns otryggt i matsalen är det inte roligt att gå dit. Då uppskattar man inte maten heller.

För att komma till rätta med vad som i själva verket är ett nationellt problem, efterlyser Anna-Karin Quetel ett starkare samarbete mellan köket och skolans verksamhet i övrigt, till exempel rektorer. Ett annat alternativ, menar hon, är pedagogiska luncher där eleverna går till matsalen tillsammans med läraren samt att en del av undervisningen kan ske under lunchen.