Varje år slänger storköken i Göteborgs Stad cirka 1 200 ton ätbar mat till ett värde av 35 miljoner kronor. Ett nytt projekt ska halvera matsvinnet till årsskiftet 2017-2018.
Ett nytt projekt för att minska matsvinnet har startats i Göteborgs stad. Projektet som heter Göteborgsmodellen för mindre matsvinn innehåller tips om allt från menyplanering till hur man ska ta hand om rester. Tipsen kommer från kök som redan arbetar framgångsrikt med att minska svinnet. En av de konkreta åtgärderna som beskrivs är att sänka temperaturen i kylarna till 4 grader för att maten ska hålla längre.
Målet är att halvera matsvinnet till årsskiftet 2017-2018.
Projektet har fått fem miljoner i miljöstimulansmedel och är en del i arbetet med att nå stadens miljömål. Stadsdelsförvaltningen Centrum är projektägare och har anställt utbildare som i höst ska ut till stadens alla 600 kök. Men först blir det tre kick off-tillfällen på Burgårdens konferenscenter den 7, 8 och 12 september, skriver Vårt Göteborg.