Glädje och diskussioner när Ekomatsligans vinnare presenterades
Publicerad: 2016-05-31

Vellinge kommun i Skåne är bäst på eko – med stor marginal. Det stod klart under gårdagens presentation av vinnarna i Ekomatsligan. Vellinge hade hela 72 procent ekologiska inköp under 2015.

Efter Vellinge kom ett kluster av stora kommuner som alla låg strax över 50 procent. På delad andra plats kom Lund och Södertälje med 55 procent ekologiska inköp vardera, tätt följda av Malmö stad, Eskilstuna och Örebro. Därmed hade sex kommuner passerat gränsen för 50 procent ekologiska inköp.

– Det blev otroligt lyckat i går! Det var glädje och det var engagemang, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum.

Men det finns också en del som ifrågasatt Vellinges ständiga topp-placering. Resultatet i Ekomatsligan baserar sig på de kommunalt drivna måltidsverksamheterna, dock har Vellinge kommun endast sju kommunala grundskolor samt en gymnasieskola. Äldreomsorgen drivs uteslutande privat och ingår inte heller i resultatet.

– Många tycker att det är lite orättvist, säger Eva Fröman.

Själv menar hon dock att systemet tvärtom är rättvist eftersom segern baserar sig på en procentuell beräkning, vilket betyder att alla tävlar på lika villkor.

När det gäller själva redovisningsbiten säger Eva Fröman att det är upp till kommunerna själva att lämna in korrekta siffror, samt att de i allmänhet använder sig av upphandlingsverktyg som Dabas eller Hantera, där alla inköp eko-taggas, bokförs och går in i ett ekonomisystem.

David Gustavsson, kökschef på Herrestorpskolan i Vellinge, är en av de som tog emot förstapriset i går.

– Vi är jätteglada för vinsten – den kommer verkligen både ”nerifrån” och ”uppifrån”, säger han och fortsätter:

– Det har varit ett samarbete mellan allt från kockar till lärare och politiker. Sen är jag riktigt imponerad av hur så stora kommuner som Södertälje, Malmö och Lund kan ha en så hög andel eko. Jag vet ju hur svårt det kan vara att lyckas med bara åtta skolor!

Men även i Vellinge finns en spännvidd, berättar David, från Stora Hammars Skola som har 97 procent eko, ner till Sundsgymnasiet som ligger på 68 procent.

– Även inom Vellinge har vi har olika förutsättningar, på gymnasiet har de till exempel ett kafé och där kan det vara svårare att köpa eko i vissa fall.

Davids ”egen” skola, Herrestorp, ligger på 95 procent eko och för att få fram de korrekta siffrorna har han använt upphandlingsverktyget Hantera.

– Det speglar verkligheten, sen kan vi ju också få fram KRAV-procent och andra siffror. Trots allt är det ju inte bara andelen ekologiskt som räknas.

OM EKOMATSLIGAN

Ekomatsligan anordnas av ideella organisationen Ekomatcentrum. Totalt deltog 87 procent av Sveriges kommuner, regioner och landsting, eller 270 stycken, i årets upplaga, som baserar sig på 2015 års resultat. Genomsnittet för hela landet låg på 31,2 procent.

Region Kronoberg blev bästa landsting/region med 48 procent ekologiska inköp. Ekomatsligans Raket blev Askersunds kommun som ökat sina ekoinköp med 97 procent under 2015 och Södermanland blev för andra året i rad bästa län med 40 procent ekologiska inköp.