Fortsatt eko-inbromsning
Publicerad: 2020-02-03

Ekologiskt fortsätter att backa i dagligvaruhandeln, men ökar i offentlig sektor och på Systembolaget.
Den offentliga sektorns ekoandel fortsatte att öka under 2019, om än i långsammare takt, till 38 procent och en omsättning på 10 miljarder.
– Förvisso är den offentliga sektorn en liten marknad men den är stor när det kommer till ekologiskt. Tolv procent av en ekologiska maten omsätts i offentlig sektor, vilket är ungefär lika stort som Coop, säger Eva Fröman från Ekomatcentrum till Food Supply.
Totalt sett har den ekologiska marknaden genomgått en avmattning under de senaste åren – inte minst när det gäller mejeriprodukter – enligt Ekowebs nya rapport “Ekologisk livsmedelsmarknad”.
I rapporten framkommer att den svenska ekoförsäljningen ökade med 0,4 miljarder, eller 1 procent, under 2019, vilket är under inflationen då livsmedelspriserna totalt ökade med 3,5 procent under samma period. Det innebär att den ekologiska andelen av marknaden sjönk från 9,3 procent till 9 procent.
Bland de stora dagligvarukedjorna sjönk försäljningen för alla utom Lidl som såg en ökning med 2,7 procent. Både Coop och Icas ekoförsäljning sjönk för första gången.
Att konsumenterna har en bredare syn på hållbarhet tros vara en av anledningarna.