Fler unga väljer vegetariskt
Publicerad: 2016-09-08

Allt fler unga väljer att bli vegetarianer och det märks i skolköken. Färska siffror från skolmatsverige.se visar att det finns vegetarianer på 97 procent av de svenska skolorna, rapporterar Tv4 Nyheterna.

Tilda Bergström går på Bergsåkersskola i Sundsvall på  har nyligen valt att bli vegetarian.
– Alltså vi ska inte behöva döda djur för att äta. Det finns annan kost från växtriket där vi kan få i oss samma saker, säger hon till Tv4.

Skolmatsverige.se som drivs av Stockholms läns landsting har fått svar från över 600 skolor i landet. På frågan om skolorna har elever som äter vegetariskt svarade 92 procent av skolorna att de hade det skolåret 2013/2014. Nästkommande år var det 95 procent, och enligt Tv4 Nyheterna som har tagit del av de preliminära siffrorna från föregående skolår svarade 97 procent av skolorna att det finns behov av vegetarisk kost på skolorna. Stora skolor och skolor från östra Sverige är något överrepresenterade bland de som svarat.

Lena Norell är skolsköterska från Bergsåkersskola i Sundsvall och hon ser en tydlig uppgång för den vegetariska maten där, främst bland tjejerna.
– Ja, det är absolut fler som äter vegetarisk kost nu. Jag tror att det är lite trendig, det ligger i tiden.

Så länge eleverna är noga med vad de äter så att de får i sig allt de behöver ser inte Lena Norell några problem med trenden.
– Det är bra för miljön absolut, och jag tror att vi mår bra av att äta mindre kött. Även om alla inte vill sluta helt så i alla fall mindre kött, säger hon till Tv4 Nyheterna.