“Det är ni som har fel”
Publicerad: 2017-03-21

Torbjörn Bergman (M) svarar på White Guide Juniors öppna brev.

White Guide Junior publicerade i helgen ett öppet brev till Torbjörn Bergman (M), kommunstyrelseledamot och ordförande i servicenämnden i Skövde, angående hans arbete mot att förbjuda helvegetariska dagar i Skövdes skolor.

Vad har du för kommentarer på White Guide Juniors öppna brev till dig?
– Min första kommentar handlar om att jag fick ett råd i brevet om att föra dialog med vår personal och där kan jag bara säga att det gör jag redan. Personalen kan kontakta mig 24 timmar om dygnet, veckans alla dagar. Jag är alltid tillgänglig för dialog och har varit ute och pratat med kockar på eget initiativ, så det är ett mål jag redan följer, säger Torbjörn Bergman.

– Det andra är att ni säger att Skövde kommun inte kan vara en hållbar kommun eftersom vi inte använder en specifik metod, alltså tvångsvegetariska veckodagar, mot ett visst syfte. Då tycker jag att det fel på era kriterier.

Hur menar du då?
– Vi har valt bort tvångsvegetariska dagar till förmån för bättre och trevligare tekniker. Bland annat tror vi inte på tvång utan vi tror på frihet varje dag. Den finns vegetariska alternativ i alla våra skolkök. Jag blir direkt jävla upprörd när man använder tvång mot barn. Jag tycker att det är fel och oproffsigt, och undrar varför de ska ha sämre val än vuxna i medelåldern?

– Dessutom jobbar vi med hållbarhet och kvalitet på flera andra sätt. Vi har ökat andelen svensk kött under min tid som ordförande, för att kunna erbjuda säker mat av hög kvalitet. Skolorna i Skövde har nått 100% svenskt kött, mycket med anledning av den måltidspolicy jag varit ansvarig för att ta fram.

Hur tänker du när du uttalar att det är korrekt med ett förbud mot en helt vegetarisk dag på skolorna i Skövde?
– Det blir Orwellistiskt nyspråk av det där. Vi ger frihet till varje elev att välja varje dag, det är inte att förbjuda.

Men har inte skolan ett ansvar att guida elever till hållbara matvanor?
– Vi har ett fostrande ansvar, men tvång är fel teknik. Det är en Nordkoreansk filosofi. Jag har inget emot vegetariska rätter men känslan av att det ska vara på ett visst sätt en viss veckodag är fel. Måndagar som i många fall har blivit den helvegetariska dagen är också olyckligt vald. Vi jobbar på flera skolor med stora sociala klyftor och där märker vi att konsumtionen av skollunch går upp på måndagar eftersom barnen är så hungriga. Måndag om någon veckodag ska det vara rejäl mat.

Och det är inte vegetarisk mat?
– Det handlar väl inte om vad jag tycker utan om vad de unga killarna tycker. På vilket sätt lär vi dem god matkultur om de som har råd bara går till pizzerian den dagen istället?

Hur har kockarna reagerat på att inte få servera helvegetarisk mat?
– Jag tror att det varierar. Det har funnits en dramaturgi i media som handlar om att söka polarisering och skapa en bild där kocken är i en ringhörna och jag i den andra. Det är en bild jag inte alls känner igen. Vi är en stor organisation och jag träffar inte alla kockar, som du nog förstår, och bilden av vad jag tycker i frågan har många tillgodogjort sig av media. Det är en bild som i mycket inte stämmer. Jag tror säkert det finns kockar som är frågande och som tycker att vegetariskt är som vilken rätt som helst och vissa av dem har tydligt visat att de inte gillar beslutet. Men beslutet är fattat i kommunfullmäktige av de direkt folkvalda och vi följer det för att vi är demokrater. Det beslut jag känner större personligt ansvar för är att ha utarbetat och lagt fram förslaget till måltidspolicy där det står att vegetariskt alternativ ska erbjudas alla som önskar det och därmed kan kockarna nu laga vegetariska rätter varje dag.

Vad säger du till de kockar och som tycker att du och politikerna lägger sig i och detaljstyr deras profession?
– Kommunfullmäktige sa nej till tvångsvegetariska dagar. Beslutet är inte mitt. Det kan man gilla eller inte gilla, men fullmäktige har beslutat det och jag ser inte problemet. Så långt jag kan ge frihet för våra kockar att skapa mat gör jag det. Det är därför jag har varit nog med att bara fatta policybeslut, alltså stora övergripande beslut, och inte detaljstyra.

– På min beslutsnivå, ansvarig nämnd, finns inga politiska riktlinjer eller beslut som styr måltidsverksamheten i detalj. Det är medvetet eftersom kock är ett kreativt yrke. Vi har lämnat all den befogenhet vi fått från fullmäktige vidare till måltidschef och kockarna utan att lägga till en enda ytterligare regel eller detalj. Vi kan tryggt göra så för vi har mycket dugliga kockar.

Du är själv lantbrukare och har nötkreatur och det finns många som gett uttryck för att du gör det här i eget intresse, vad säger du om det?
– Jag har varit i politiken länge och min uppfattning är att när man börjar prata om personen är det för att man har slut på sakargument. Jag vet vilka bevekelsegrunder jag har för att lägga de förslag jag gjort till kommunfullmäktige, men det är ett sakfel att jag skulle ha fattat ett eget beslut i frågan om helt vegetariska dagar. Fullmäktigeledamöter från sex av åtta parti sade nej till tvångsvegetariska veckodagar, det är en jättestor majoritet av de direkt folkvalda. Att jag delar den åsikten är mindre intressant. Sen finns det de som hatar moderater, män och bönder, som många som gör i vårt samhälle, men vart kommer man med det? Att jag arbetar yrkesmässigt med att göra livsmedel och därmed har insikt i hur produktionen går till gör inte mig mindre lämpad att diskutera de här frågorna.

Hur tänker du om alla rapporter och riktlinjer som släpps, bland annat från EU, om att vi behöver minska vår köttkonsumtion för miljöns skull?
– Vi har inte ökat vår användning av animalier på skolorna, vi håller igen på mängden animalier och jobbar mer med kvalitet. Det finns många som inte får mat lagad i hemmet eller frukost innan de går till skolan och att då börja pruta på skolmaten slår mot de som har det knapert hemma. I många fall har man använt vegetarisk mat som en budgetventil. Det finns flera skräckexempel på detta, som när man serverar pasta och tomatsås, istället för pasta och köttfärssås. Då sviker vi barnen som kommer hungriga till skolan.

Vad säger du om att Skövde kommun nu med White Guide Juniors skärpta krav på hållbarhet inte kan placera sig i topp längre?
– Det är ni som har fel och som inte har tänkt igenom det här. Jag är tacksam och glad att få utmärkelser om ni har vettiga kriterier. Men den här typen av utdelningar har inte sällan en politisk agenda: man vill lyfta fram att man gillar vissa metoder. Tycker man att det viktigaste som finns är att detaljstyra de matgäster som är beroende av oss för att man är marxist och premierar tvång framför valfrihet, då säger jag att ni har fel. En enda elevs åsikt väger tyngre än tio White Guide Junior jurys åsikter. Eftersom vi är till för och har vår matgäst i centrum.

Varför har ni valt att polarisera den vegetariska maten och mat med animalier i? Är vegetarisk mat i dina ögon inte lika fullgod som mat med animalier?
– Elever kom och beklagade sig till mig när det serverades bara vegetarisk mat. De tyckte att det var åt helvete. Jag har all respekt för vegetarianer och är mån om att de ska få bra mat och på exakt samma sätt har jag stor respekt för de som vill ha animalier i sin mat. Jag har lika stor respekt för deras frihet att välja. Det är väldigt få som har en animalisk kosthållning som vill tvinga vegetarianer att äta animalier, men på andra hållet är det inte samma och då undrar jag: Var är er etik och moral i detta? Varför unnar man inte andra samma frihet, som man själv vill få?

Något mer du vill tillägga?
– Att det måste vara bra mat i skolan. Det är inte omöjligt med vegetarisk mat men det är svårare. Jag ser mig själv som proffs eftersom jag är lantbrukare och sysslar med mat professionellt, och det kräver mycket kunskap att få till en fullvärdig vegetarisk lunch. Det kräver mycket kunskap att få till en fullvärdig vegetarisk lunch. Det finns duktiga kockar som kan göra näringsriktig vegetarisk mat. Men mer centralt är att måltiden ska vara lustfylld och något man ska se fram emot under dagen. Då är tvång fel metod för att skapa denna känsla i de fall man inte själv valt just den dieten.