Brittisk sockerskatt ska betala extra skolgympa
Publicerad: 2016-03-17

Storbritannien inför en sockerskatt på läsk. Tillskottet på en halv miljard pund per år ska gå till extra skolgympa. Skatten införs om två år och har inspirerats av Frankrike, Norge och Danmark som redan infört skatt på söta drycker.

– När jag så småningom ser tillbaka på min tid här i parlamentet så kommer jag inte att vilja säga till mina barns generation: “Jag är ledsen. Vi visste att det fanns problem med söta drycker. Vi visste att de orsakade sjukdomar. Men vi duckade för de tuffa besluten och gjorde ingenting”.
Detta sa Storbritanniens finansminister George Osborne till tidningen Indpendent när han under gårdagen meddelade att den nya skatten kommer att införas om två år.

Kocken Jamie Oliver som i ett decennium kämpat för bättre hälsa bland landets barn är en av dem som förespråkat en skatt på söta drycker. Pengarna kommer att gå till att dubbla idrottsundervisningen i grundskolan. De brittiska läsktillverkarna lär emellertid inte jubla, deras aktiekurser föll nämligen flera procent efter beskedet.

Liksom i Sverige har de brittiska nivåerna gällande barnfetma stabiliserats under de senaste åren, men fortfarande är ett av tre engelska barn överviktiga, enligt NHS. Emellertid fortsätter problemen med fetma och övervikt att öka i gruppen 11-15 år, till en nivå på närmare 40 %.