Barndietist: Ge mindre snacks till barnen
Publicerad: 2018-11-09

Sättet vi äter på och hur vi lär barnen att äta, är minst lika viktigt som vad vi ger dem. Man ska undvika att truga och satsa på att servera sådant som inte är “för gott” – då brukar barnen själva veta hur man äter “lagom”. I stället för att förfasa sig över att treåringen bara äter makaroner, ska man se till matmönstret över tid. Detta säger barndietisten och författaren Sara Ask till TT.

En viktig utgångspunkt att exponera barn för riktig mat. De har nämligen en förkärlek till sådant som är sött, energirikt och salt – som snabbmat, godis, glass och kakor, menar Sara Ask.
– För att komma in på ett mer hälsosamt spår behöver de exponeras mer för mat överlag – gärna näringsrik och bra mat – men steg ett är att barn ska äta sig mätta på mat, inte på glass och godis och så. Med olika åldrar kommer olika utmaningar, enligt Sara Ask. Efter bebistiden blir många väldigt selektiva och ogillar mat de inte känner igen. Skolbarn gillar ofta mellanmål mer än “vanliga” måltider och tonåringar har en tendens att göra som kompisarna gör, snarare än som föräldrarna.

Sara Ask konstaterar att föräldrar lätt koncentrerar sig för mycket på aktuella problemet eller till och med den pågående måltiden.
– Men det viktigaste är inte den enskilda måltiden utan matmönstret sett över tid, säger hon till TT.