Årets Bonde har utsetts
Publicerad: 2021-11-19

Det blev Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland som tog hem segern i Årets Bonde 2021. Vinnaren presenterades i samband med en prisceremoni som hölls på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg i onsdags. Så här löd juryns motivering:

”Årets Bonde 2021 har många strängar på sin lyra; men det vinnande ackordet består av tre toner; respekt för djuren, omsorg för naturen och kunskap om hur den egna verksamheten kan bidra med biologisk mångfald och långsiktig hållbarhet. ”

Här är vinnarna i samtliga kategorier med juryns motiveringar:

Spannmål:
Hasta Gård, Arboga

”Ett innovativt lantbruk som drivs med en tydlig kretsloppsvision där egenproducerad solenergi täcker behovet av el, traktorer som körs på fossilfritt bränsle och torkning av skörd sker med restvärme från biokolsframställning.”

Frukt & Grönt:
Hermelins grönsaker, Skänninge
”Bra mat kommer från bra råvaror, det tycker åtminstone personerna bakom denna KRAV-märkta, ambitiösa gård som så tydligt värnar om kvaliteter kopplade till uthållighet och kvalitet. En småskalig verksamhet måhända, men med storslagna ambitioner!”

 Kött:
Nors och Bäcks Gårdar, Lärbro
”Här möts det lilla och det stora; småskaligt kvalitetstänk och storskalig naturvård sida vid sida – och resultatet känns både genomarbetat, övertygande och helt rätt i tiden.”

Mjölk:
Bredsjö Mjölkfår, Hällefors
”Passion, engagemang och kunskap präglar detta familjeägda lantbruk – som trots en relativt liten verksamhet visar upp ett stort hjärta för det ekologiska, det kvalitativa och det hållbara. ”

Fisk & Skaldjur:
Havstenssunds ostron, Havstenssund
”En sann pionjär som värnar om det historiska men som samtidigt drivs av viljan att och experimentera – och som alltid är kristallklara i sina ambitioner kring hållbarhet och kvalitet.”

Ekologisk:
Ånstänga lantbruk och handelsträdgård, Linköping
Vinnarna i varje kategori har fått göra upp om huvudtiteln, Årets Bonde 2021.

ÅRETS BONDE är ett initiativ från Bergkvist Publishing AB, som bland annat ligger bakom Magasin Måltid och White Guide Junior, med syfte att lyfta Sveriges primärproducenter och bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Nyckelorden för Årets Bonde är Hållbarhet, Innovation och Matkvalitet.