Ändrade D-vitaminråd för riskgrupper
Publicerad: 2018-11-22

Livsmedelsverket har uppdaterat råden om D-vitamintillskott till riskgrupper. Nu vill verket att även äldre barn och vuxna som inte äter fisk och berikade produkter, eller som undviker solen, tar D-vitamintillskott. Det tidigare rådet att barn med mörk hudfärg bör fortsätta att ta D-vitamin även efter två års ålder tas däremot bort. Barn som inte är ute i solen eller även på sommaren bär kläder som täcker ansikte, armar och ben när de är utomhus bör dock fortsätta med D-droppar, i synnerhet om de inte äter fisk.

Livsmedelsverket har tagit fram en särskild rapport om D-vitamin under graviditet och amning. Av den framgår bland annat att D-vitaminbrist är relativt ovanligt bland kvinnor födda i norra Europa, men betydligt vanligare bland vissa andra grupper beroende på ursprung. Mödrahälsovården har en viktig uppgift i att identifiera kvinnor i riskgrupperna och ge dem råd om tillskott.

Här är de nya D-vitaminrekommendationerna:

Riskgrupp Tillskott per dag
Alla barn under två år 10 µg (5 d-droppar)
Barn och vuxna som inte äter fisk* 10 µg
Barn och vuxna som inte äter berikade livsmedel* 10 µg
Barn och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren 10 µg
Barn och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren och dessutom inte äter fisk och D-vitaminberikade livsmedel 20 µg
Äldre över 75 år 20 µg

* De som varken äter fisk eller berikade livsmedel rekommederas 10µg per dag.