Äldre serverades korv med bröd till nyårsmiddag
Publicerad: 2017-01-03

Blomstergårdens äldreboende i Krokoms kommun har hamnat i medialt blåsväder efter att de boende serverats korv med bröd och potatismos till nyårsmiddag.
– Ett antal olyckliga omständigheter ledde till den torftiga måltiden, säger kommunens kostchef Lena Träsvik.

En korvgryta var planerad till middag på nyårsafton men personalstyrkan blev av olyckliga omständigheter begränsad och istället serverades de boende på Blomstergården korv med bröd och potatismos. Kommunens kostchef förklarar att det inträffade inte borde ha skett.

– Jag är ledsen och det var väldigt olyckligt att det blev såhär. Kritiken vi fått är fullt befogad. Vi tar det på största allvar och drar lärdom av det inträffade. Som kompensation kommer vi att servera en finare middag bestående av fläskfilé med goda tillbehör, säger Lena Träsvik.

Men Lena Träsvik menar att situationen trots allt blivit förvrängt i media när man inte tittat till dagen som helhet utan bara på just kvällsmåltiden.
– Till lunch hade det serverats finare mat: Älgfärsbiffar med potatisgratäng och rödvinssås och en pannacotta till dessert. Dessutom har vi serverat väldigt fin mat i mellandagarna. Det är såklart synd att det blev så till nyårsmiddagen men det är tråkigt att de som kritiserat inte tittat på helheten.

Hur kunde det bli som det blev på nyårsmiddagen?
– Det är inte lätt att få tag på personal på kort tid till nyårsafton. Med facit i hand skulle vi såklart tänkt annorlunda. Radio Jämtland ska besöka matsalen Orion på Blomstergården vid lunchtid, och jag vet att våra boende generellt är jättenöjda med maten.

Hur ska ni tänka i framtiden för att det inte ska hända något liknande?
– Vi kommer ha en reservplan så att man har personal att backa upp med om det blir problem, och förbereda bättre för den här typen av situationer.

Vad tycker du om maten som serveras på Blomstergården?
– Jag tycker att den är jättefin och jag vill tillägga att det här absolut inte har något med besparingar att göra. Vi har en ganska god ekonomi så det är inte därför det blev såhär. Den mesta maten som serveras lagas från grunden, 85 procent av allt kött vi serverar är svenskt och vi arbetar för att få in mer ekologiska produkter.