Göteborg visar vägen mot mindre matsvinn
Publicerad: 2019-04-23

I januari skrev vi om att Göteborgs stad halverat matsvinnet i de offentliga köken på bara två år med hjälp av en egen modell. Nu vill Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.
Göteborgsmodellen för mindre matsvinn började tillämpas i januari 2017. På bara två år lyckades staden halvera mängden slängd mat – en minskning med nästan en miljon portioner per år.
Nu har Livsmedelsverket beslutat sig för att ta fram en nationell modell för minskat matsvinn utifrån Göteborgsmodellen.
– Vi är väldigt glada och stolta över att Göteborgs Stads medarbetares idéer och åtgärder kommer att användas för att minska matsvinn i hela landet, berättar Christina Linnerhag, före detta projektledare.
Göteborgsmodellen består av nio kapitel som handlar om allt från menyplanering och inköp till servering och tillvaratagande av rester. Modellen har redan spritt sig och används i många kommuner runtom i Sverige.

Fakta:
Göteborgsmodellen består av åtgärder och aktiviteter, samlade i nio kapitel:

  1. Mät och följ upp
  2. Menyplanering
  3. Portionsberäkning
  4. Rapportering av frånvaro och närvaro
  5. Inköp
  6. Förvaring
  7. Tillagning
  8. Servering
  9. Ta vara på rester