Denna vecka serveras klimatsmarta rätter gjorda på gråärta till elever i Örebro kommun som en del av ett forskningsprojekt kring klimatsmart mat. Men det finns andra, klimatsmarta råvaror som länge varit förbisedda. I Magasin Måltid #3 2016 publicerade vi ett reportage om hönskött, mot bakgrunden att pensionerade hönor i regel blir fjärrvärme eller minkföda. Sedan dess har flera ambitiösa försök gjorts att återinföra hönsköttet på svenskarnas vardagsmeny. Den senaste, stora satsningen riktar sig mot skolor och förskolor: En hållbar hönsburgare som är resultatet av ett samarbete mellan Martin & Servera och Kronfågel.
Köttet i den ekologiska hönsfärsburgaren kommer från svenska KRAV-märkta hönsgårdar där djuren bland annat får vistas ute i stora hagar under sommaren. Hönsen får också KRAV-märkt foder och rotsaker som ”godis” och sysselsättning.
Inför lansering har burgaren testserverats flera gånger i olika måltidsverksamheter inom offentlig sektor och nu går den alltså även att beställa.
Hållbara hönsburgare intar skolorna
Publicerad: 2019-03-06