“Kokbok för Världens Viktigaste Matgäster” belönades med förstapriset när Årets Svenska Måltidslitteratur utsågs på Kungliga biblioteket i Stockholm den 20 oktober. Prisutdelare var Carl Jan Granqvist.
Så här löd juryns motivering: ”En resa till Sveriges skolrestauranger från Luleå till Svedala har blivit en källa att ösa inspiration ur – för modern skolmat som bygger barn och ungdomars framtid och där maten ger bästa möjliga förutsättningar för ett framgångsrikt lärande”.
Bakom den uppmärksammade kokboken står Bergkvist Publishing, som även ger ut Magasin Måltid och White Guide Junior.
De 200 recepten är framtagna av skolkockar i 40 kommuner och anpassade för 4 eller 100 gäster.
”Det här är vårt sätt att lyfta fram alla grymma kockar i landets skolkök, de är värda betydligt större uppmärksamhet. Vi har inte sparat på krutet precis, det här är en tung, läsvärd och vacker bok – en markering mot omvärlden som inte känner till all den kompetens och kreativitet som finns inom den offentliga gastronomin”, säger Pär Bergkvist, initiativtagare till ”Kokbok för världens viktigaste matgäster”.
För frågor och beställningar, kontakta ulrika@bergkvistpublishing.se
Kokboken av skolkockar vann förstapris
Publicerad: 2015-10-20