En ny, stor studie visar att några sötningsmedel kan påverka vår tarmflora. För tio år sedan innehöll var femte läsk som såldes i Sverige sötningsmedel, i dag är varannan dryck sockerfri, skriver Dagens Nyheter. Men sötningsmedlen är omdiskuterade. Nu har forskare i Israel undersökt om människor får förändrad tarmflora och påverkat blodsocker om de använder sötningsmedlen aspartam, sackarin, stevia och sukralos. När forskarna undersökte tarmflora och saliv hos deltagarna, skiljde sig de deltagare som fick sackarin respektive sukralos från de andra. Sammansättningen av bakterier förändrades hos dem, men inte hos de övriga. Sedan ville forskarna ta reda på om det är en förändrad tarmflora som påverkar blodsockret, genom en studie på möss. Resultatet följde samma mönster som tidigare: De individer som fått sackarin eller sukralos fick förändrade blodsockernivåer. När forskarna följde upp deltagarna sju dagar efter att de upphört med sötningsmedlen hade blodsockernivåerna återvänt till ursprungsläget – förutom hos de möss som fått sackarin. Just sackarin är relativt ovanligt, skriver DN, men ingår i sötningsmedlet Hermesetas.