En hög skörd, friska djur och rätt sorts gödsel i rätt mängd, och vid rätt tidpunkt. Dessa är några av de viktigaste åtgärderna för att minska klimatpåverkan från bönder och odlare, enligt en ny rapport som Rise gjort på uppdrag av märkningsorganet Svenskt Sigill.
Här är de åtgärder som enligt Rise ger störst effekt när det gäller att minska klimatpåverkan från produktionen av mat och blommor, under nordiska förhållanden:
- Minska risken för lustgasbildning i mark genom att använda rätt mängd gödsel vid rätt tidpunkt
- Bibehålla en hög skörd för att fördela klimatavtrycket på en större mängd produkter
- Använda mineralgödsel som produceras med lägre klimatpåverkan
- Spara på energi och använda så mycket förnybar energi som möjligt. Detta är kanske speciellt viktigt för växthusodling där energianvändningen står för klart störst del av klimatpåverkan.
- Ha friska djur som växer och producerar bra
- Använda foder med låg klimatpåverkan och minimera foderförluster
Rapporten ger också några nyheter när det gäller åtgärder som kan minska klimatpåverkan från jordbruket:
- Kolinlagring i mark har stor potential.
- Fodertillskott som minskar metanutsläppen från kor och andra idisslare
- Flera lösningar för att öka andelen förnybar energi i jordbruket undersöks just nu.
- Ny forskning stärker bilden av att beräkning av lustgasavgång från mark är mycket komplext.
- Surgörning av gödsel genom tillsats av t.ex. svavelsyra kan minska metanutsläppen med 90 %.