En norsk skolmatsdebatt har blossat upp. Det ena lägret, företrätt av Arbeiderpartiets Cathrine Caffey, vill införa varma skolmåltider. I det andra finns Liberalistenes Petter Holone som menar att man inte ska “kasta bort pengar på ett icke-existerande problem”.
En Norstat-undersökning från 2017 visade att 51 procent av de som arbetar inom den norska grundskolan flera gånger i veckan uppelever att eleverna är okoncentrerade eftersom de inte har ätit tillräckligt med mat under skoldagen. Bara en av fem lärare menar att samtliga elever har matlåda med sig varje dag Samtidigt har den norska Folkhälsomyndigheten påpekat at de sociala klyftorna ökar i Norge, skriver Steffensen.
Som alltid i den norska skolmatsdebatten är Sverige förebilden. Steffensen påpekar att det dock tagit 70 år för svenskarna att komma dig man i dag är och påpekar att det lika gärna kan handla om att man serverar en skiva grovbröd med ost på morgonen. Frukost serveras nämligen inte heller i alla norska kommuner, även om antalet växer.
“Argumenten kring skolmat handlar om gemenskap kring bordet och mindre mobbning. Det handlar om folkhälsa, att få goda kostvanor som eleverna tar med sig vidare i livet. Men det handlar också om social utjämning,” skriver Steffensen.