TV-kocken Markus Aujalay har varit bollplank under framtagningen av en meny bestående av minst 12 rätter som nu lanseras på Södersjukhuset i Stockholm. I sju års tid har planeringen av den nya sjukhusmaten pågått och hela tiden har Aujalay fungerat som coach och bidragit med experthjälp.
– För mig personligen ville jag vara med till varje pris. De som kommer hit har inte själva valt det och ingen vill egentligen vara här. Om jag då kan bidra till att de får det bättre är det fantastiskt. Dessutom visar forskning att patienter som äter bra också blir friskare snabbare, säger han till Dagens Nyheter.
Det nya måltidskonceptet är ett stort lyft för sjukhuset och patienterna. Från att tidigare bara ha erbjudits en rätt, kan patienterna nu välja mat anpassad till deras individuella behov. Den nya modellen började införas förra veckan och den 3 juni kommer maten att vara tillgänglig för hela SÖS, skriver Dagens Nyheter.
Foto: Södersjukhuset