Paul Svensson lagar världens mest ätbara rätt
Publicerad: 2018-02-08

Ungefär 20 procent av alla svenskar har allergi eller överkänslighet mot mat. Nu har Astma- och Allergiförbundet gett Fotografiska-kocken Paul Svensson i uppdrag att laga ”Sveriges mest ätbara rätt”.

– Jag brinner för att göra mat som alla kan äta – men utan att det blir för likgiltigt. Jag vill behålla passionen, smaken, utseendet och alla sinnen – men ändå skapa något fantastiskt gott, säger Paul Svensson i ett pressmeddelande.

De fyra rätterna, varav en efterrätt, är tänkta att både smaka gott och kunna ätas av så många som möjligt med allergi eller överkänslighet. Astma- och Allergiförbundet väljer att kalla konceptet för “inkluderande matlagning”. Råvarorna är utvalda av Astma- och Allergiförbundet i samarbete med dietisten och forskaren Andrea Mikkelsen.

– Med ”Sveriges mest ätbara rätt” vill vi visa på möjligheter, att se anpassningar mindre som ett problem och mer som en kreativ utmaning i köket för att så många som möjligt ska kunna äta god mat tillsammans, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet i ett pressmeddelande.

Initiativet är en del i lanseringen av den digitala tjänsten allergismart.se.