Kyckling på fredag – och biff på lördag. Svenskarna struntar i bakterielarm och vegotrender när helgen kommer, enligt Food and Friends senaste rapport. Trots larm om campylobakter-smitta hos kyckling och Livsmedelsverkets rekommendationer om minskad köttkonsumtion fortsätter kyckling och biff att toppa listorna över de populäraste maträtterna till vardags respektive helg, enligt byrån Food and Friends ”Matrapporten 2017”.
– Köttkonsumtionen i stort går upp, och fågel står för den största uppgången. Kött, och då av bättre kvalitet, är något man unnar sig till helgen, säger Pontus Dahlström, byråchef och projektledare på Food and Friends till Sydsvenskan.
Svenskarnas topplista vardagsrätter
Förra årets placering inom parentes.
1. Kyckling med tillbehör (1)
2. Spagetti med köttfärssås (2)
3. Fisk (3)
4. Pastarätter (–)
5. Köttbullar med tillbehör (4)
6. Vegetariskt (8)
7. Biff med tillbehör (7)
9. Korv med tillbehör (10)
10. Lax (6)
Källa: Food and Friends matrapport 2017
Svenskarnas topplista helgrätter
Förra årets placering inom parentes.
1. Biff med tillbehör (2)
2. Kyckling (1)
3. Tacos (3)
4. Pizza (4)
5. Fläskfilé med tillbehör (5)
6. Fisk med tillbehör (7)
7. Lax (6)
8. Vegetariskt (9)
9. Spagetti med köttfärssås (10)
10. Hamburgare (8)
Källa: Food and Friends matrapport 2017