Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som ansvarar för äldreomsorgen, skriver Kommunalarbetaren. Totalt rör det sig om 180 av landets 290 kommuner som gör besparingar. Det sker bland annat genom att minska bemanningen, vikariestopp, kortare tider för dusch, städ och inköp i hemtjänsten samt nedläggning av äldreboenden. Till besparingsåtgärderna hör även kyld mat istället för varm en gång i veckan till vårdtagare i hemtjänsten, samt att matinköp görs via webben.
I kommunernas budgetar beskrivs hur besparingarna riskerar att påverka både kvaliteten och arbetsmiljön till det sämre. Några kommuner anser att det blir svårt att klara av att följa lagen och ge de insatser som de måste ge.
Sveriges Kommuner och Regioner kräver att staten skjuter till betydligt mer pengar till kommunerna, men anser också att det behövs ändrade arbetssätt, som mer digitalisering och förebyggande åtgärder.
Tjänstemän och politiker är inte alltid överens, påpekar Kommunalarbetaren. I Ystad hade socialförvaltningen tagit fram en rad sparåtgärder, bland annat städning mer sällan och kyld mat i stället för varm. Men nämnden sade nej till förslagen.
– Så det vi kan jobba med är smart personalplanering, och arbeta med att höja vår frisknärvaro. Om den går upp bara några procent så är det rätt så mycket pengar, säger Dan Kjellsson, socialchef i Ystad, till Kommunalarbetaren.
6 av 10 kommuner sparar in på seniorerna
Publicerad: 2019-12-16