1400 äldre kan ha fått listeriasmittade matlådor
Publicerad: 2016-04-18

Minst 1400 äldre över hela Sverige kan ha fått listeriasmittade matlådor från Sodexo. Över en tredjedel av leveranserna rör Göteborg.

Det var i fredags som man vid en rutinkontroll i en av Sodexos kylar hittade spår av listeriabakterier. I lördags kväll ringde trygghetsjouren i Göteborgs stad runt till de 523 äldre kunder som fått maten för att meddela att den behövde slängas.

Sodexo bedömer att all mat som lagats fram till 2016-04-11 kan vara smittad och bör slängas. Dock gick leveransen i Göteborg ut redan förra tisdagen, därför är det stor risk för att många redan har ätit av den, uppger SVT Väst.

Maten uppges ha gått ut till äldre i kommunerna Göteborg, Umeå, Borås, Ludvika, Olofström, Sigtuna, Uppsala, Åtvidaberg och Norrköping.

Listeria finns i naturen och kan alltså även överföras till mat. Den kan växa i kylskåpstemperatur men förstörs om maten upphettas över 70 grader. En människa med normalt immunförsvar kan klara en viss mängd listeria utan att insjukna, men riskgrupper som gravida och äldre kan bli sjuka också av små mängder bakterier, med influensaliknande symptom eller allvarligare komplikationer.