Vegetabiliskt fett kopplas till lägre dödlighet
Publicerad: 2016-08-19

Välj fett från växtriket istället för kött, smör och feta mejeriprodukter så kan du leva längre. Det visar en ny studie från Uppsala Universitet.

I studien, som pågått i 15 år, konstateras att en hög andel linolsyra i kroppens underhudsfett haft hälsomässiga fördelar för de individer som följts – 853 män.

Linolsyra, som är en typ av omega-6, finns bland annat i växtoljor från solros och raps, smörgåsmargariner, nötter och frön. Resultaten kan också tyda på att ett för lågt intag av fleromättade fettsyror ger ökad risk att dö i förtid.

– Även om studien inte kan bevisa något orsakssamband, stärker resultaten ändå nuvarande kostråd att byta ut en del hårda fetter i kosten till exempelvis vegetabiliska oljor, säger David Iggman, forskare vid enheten för klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Studien från Uppsala Universitet är en av de största som undersökt sambanden mellan olika fettsyror i fettväven, hjärtkärlsjukdom och dödlighet som har andra orsaker.