Livsmedelsverket varnar nu för bakterien campylobacter som finns i rå kyckling, och bland annat kan bidra till allvarlig magsjuka. Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar ökar ofta under sommaren och sensommaren, så också i år. Med någon veckas eftersläpning brukar antalet människor som blir sjuka därmed också öka, skriver Livsmedelsverket.
– Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Här är Livsmedelsverkets kom ihåg-lista:
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
- Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.