Tareq till matlådebranschen
Publicerad: 2018-08-28

Kändiskocken Tareq Taylor blir menyansvarig när nya företaget Mateneklar börjar leverera nylagad mat i lådor till de äldre i Vellinge kommun. Näst på tur är Lomma och Staffanstorp, skriver Sydsvenskan.

I Vellinge kommun kommer många av de äldre från och med den 1 november i år serveras matlådor som lagas varje dag, under överinseende av kändiskocken Tareq Taylor.
– Vi vill skapa en högre måltidsupplevelse för de äldre där riktiga kockar lagar mat på riktiga råvaror utan tillsatser varje dag, säger Tareq till Sydsvenskan.

”Vi” är i detta fall den privata entreprenören Maten è klar. Bakom företaget står ett team på fem personer med krögar-, transportör-, skol-, försäljnings- och IT-bakgrund. De får alltså förstärkning av Tareq Taylor, som bland annat vann tävlingen Kockarnas Kamp förra året och driver restaurang i Malmö. Han säger sig länge ha velat göra något åt seniormåltiderna. På Mateneklar blir han mat- och menyansvarig. Förra veckan fick man klartecken att leverera måltider till ungefär 1000 seniora Vellingebor.

– Just nu förhandlar vi också med Lomma och har möten inbokade med Staffanstorp och Landskrona, säger David Huseby som ansvarar för försäljningen.
Han fortsätter:
– Vi kan erbjuda bra mat till bra priser, samtidigt som personalen får mer tid över för vårdtagarna. Kommunerna vill ha den möjligheten.

Tareq Taylors motiv är att höja måltidskvaliteten för landets seniorer.
– Det finns kommuner där äldre får en storleverans med frysrätter en gång i veckan. Det är verkligen undermåligt, säger han.
Planen är att kunderna ska kunna välja mellan cirka tio rätter per dag, där veckomenyerna har rubriker som ”vegetariskt”, ”lågkalori” och ”modern husmanskost”.
Företaget ser även över möjligheten att låta äldre ungdomar i kommunens idrottsföreningar köra ut portionerna med elcyklar.
– Klubben får en andel per stopp eller såld måltid. På det sättet kan vi också ge tillbaka en del till det lokala föreningslivet, säger David Huseby till Sydsvenskan.

I skrivande stund bygger Mateneklar ett storkök i Lund, med kapacitet att producera 6000 måltider per dag, skriver Sydsvenskan.
Efter årsskiftet kommer även privatpersoner kunna beställa matlådor från Mateneklar, i alla fall i Vellinge som även i detta fall blir pilotkommun.
– Inom tre till fem år satsar vi på att sprida det här konceptet till hela landet, säger David Huseby till Sydsvenskan.