Sveriges bästa café ligger i Växjö
Publicerad: 2018-05-15

I går utsåg White Guide Café Sveriges bästa kaféer, i åtta olika kategorier. I den sjätte guiden i ordningen listas totalt 338 caféer över hela Sverige.

Här är vinnarna och juryns motiveringar:

Årets bästa café: PM Bröd & Sovel (Växjö)
”För att ha skapat ett heltäckande utbud samtidigt som man bevarat fokus på varje enskild del av fikaupplevelsen – här vill vi sitta hela dagen och njuta av allt från högklassiga desserter och surdegsbröd till champagne!”

Årets konditori: Nilssons konditori & bageri (Oskarshamn)
”För att med en imponerande hantverksskicklighet och smaksäkerhet skapa ett generöst sortiment av såväl klassiska som moderna bakverk av högsta kvalitet. Det vänliga bemötandet är ett extra plus” tycker juryn.

Årets kaffebar: Johan & Nyström (Stockholm)
”För att med ett outtröttligt driv och pedagogisk talang fortsätta att driva och utveckla kaffescenen – så till den grad att vi börjar ifrågasätta vad en kaffebar egentligen är. Med stor spets och varm kompetens erbjuds vi här det senaste i kaffe- och tebranschen. Hatten av.”

Årets stjärnskott: Leijon Stenugnsbageri & konditori (Uppsala)
Uppstickaren i Uppsala vinner ”för sin utmärkta kombination av gediget hantverk, exklusivitet och lekfullhet ha bidragit till att ytterligare lyfta en av Sveriges bästa fikastäder, inte minst genom att skapa den officiella bandybakelsen”.

Årets hållbara café: Annas Hembageri (Mariefred)
”För att med ”mormors-regeln” i bakhuvudet leverera urgoda bakverk som bakats med kompromisslöst och medvetet råvarufokus och kryddats med många nypor kärlek” utses Annas Hembageri i Mariefred till årets hållbara café.

Årets fikaställe: Olof Viktors bageri och café (Glemmingebro)
”För att ha skapat en sann fikaoas som folk vallfärdar till i ur och skur oavsett säsong – och som lyckas behålla den genuina känslan och omsorgen om gästerna även när det är rusning till de välfyllda diskarna.”

Årets värt en resa: Familjen (Tärnaby)
”För att ha skapat en oas för kvalitetsmedvetna fika- och fjällturister. Lokala mikrorosterier säkrar unikt kaffe och lokalt bakat tunnbröd och naggande goda små bakverk gör att vi gärna åker långt för ett besök här” skriver juryn om Familjen i Tärnaby.

Årets bageri: Söderberg & Sara Stenugnsbageri (Ystad)
”För att ständigt överraska med nya idéer, grepp och bakverk och för det målmedvetna och envisa arbetet med att förvandla lokalt, ekologiskt mjöl från små kvarnar till sensationellt bra bakverk och bröd” lyder juryns omdöme.