Svenskt kött i skolan en hjärtefråga
Publicerad: 2019-02-11

Offentliga måltider ska baseras på kött som når upp till svenska djurhållningskrav och helst på kött från Sverige. Det anser den svenska allmänheten, enligt en ny undersökning.
Nio av tio svenska konsumenter tycker att det är viktigt att kommuner och landsting köper in svenskt kött. Att köttet har svenskt ursprung är också den viktigaste faktorn när konsumenterna köper kött till sig själva. Detta visar en nu undersökning som Svenskt Kött har gjort bland allmänheten, med hjälp av undersökningsföretaget Novus. Nio av tio instämmer också i påståendet att kommuner och landsting endast bör köpa in kött som når upp till de svenska djurhållningskraven, även om det innebär att mindre kött serveras i offentliga måltider. Ändå är 40–50 procent av köttet som serveras i skolor, äldreboenden och sjukhus importerat från andra länder med lägre djurskyddskrav än i Sverige.
Hela 94 procent anser att det är viktigt att köttet kommer från djur med låg antibiotikaanvändning. Drygt åtta av tio anser att det är viktigt köttet är närproducerat i offentliga måltider och för sju av tio är det viktigt att köttet är ekologiskt. Däremot är det bara fyra av tio som tycker att ett lågt pris är viktigt.