Svensk mat viktigast för svensken
Publicerad: 2022-04-29

Att maten är svenskproducerad är den viktigaste faktorn vid matinköp för nära hälften av svenskarna. Ursprunget på råvaror och tillverkningsland är det viktigaste när man väljer varor medan den största anledningen till att välja svenskt är viljan att gynna de svenska bönderna.
– En majoritet anger att de äter mer svenska livsmedel idag jämfört med för 5 år sedan och att de tror att de kommer äta mer svenska livsmedel om 5 år jämfört med idag. Det visar på en positiv utveckling för svenska livsmedel, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning AB.
Att gynna svenska bönder är den viktigaste anledningen att välja svenskt (83%). Därpå följer mindre antibiotikaanvändning i djurhållningen, kortare transporter och bättre djurskydd. Det viktigaste att köpa svenskt av är ägg, mjölk, kyckling och nötkött. Vikten av att lammköttet är svenskt har ökat kraftigt jämfört med tidigare år.
Betalningsviljan ligger kvar på ungefär samma nivåer som tidigare. 2 av 3 kan tänka sig att betala lite mer för svenska livsmedel för att stötta svenska lantbrukare och svensk livsmedelsindustri. Samtidigt har priset ökat i betydelse. Nästan hälften uppger att de har mindre pengar kvar i plånboken idag än för ett år sedan.
Informationen kommer från Demoskops attitydundersökning som genomfördes på uppdrag av Svenskmärkning.